måndag 14 april 2014

Erikas formbröd / rostbröd (LCHF)

Formbröd

När vi hade 180-årskalas bjöd jag på snittar och brödet jag använde var det här. Det är ett ljust formbröd som är gott att äta som det är men också perfekt att rosta. Receptet är det samma som till mina frukostfrallor men här har jag hällt smeten i en form istället för att göra runda frallor.

Bröd bakar jag ofta i förväg när jag har tid. Jag låter brödet svalna och skär sedan upp det i skivor. Brödet går utmärkt att frysa och jag brukar lägga lite smörpapper mellan brödskivorna, då är det enkelt att ta fram exakt så många skivor man vill ha.

När jag använder bakprotein i mina recept får jag ofta frågor på om man kan ersätta det med något annat. Ofta brukar man kunna byta ut bakproteinet mot samma volym mandelmjöl, så i de här brödet skulle 1 dl (30 g) bakprotein kunna bytas ut mot 1 dl (50 g) mandelmjöl. Konsistensen kan bli lite annorlunda än originalreceptet om man ersätter bakproteinet med mandelmjöl, ofta blir brödet eller kakorna lite kompaktare. Jag har inte själv testat att baka det här brödet utan bakprotein men om ni provar får ni gärna skriva en kommentar och berätta hur det blev.
ERIKAS FORMFRANSKA / ROSTBRÖD(LCHF)

150 g (3 dl) mandelmjöl
30 g (1 dl) bakprotein (jag använde Bake pro)
50 g (1 dl) kokosnötsmjöl
17 g (1 dl) pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkrydda
250 g kesella 10%, turkisk yoghurt eller creme fraiche
6 ägg

Toppa eventuellt med:
Valfria frön (jag använde vallmofrön)

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen. Vispa ihop allt häll upp i en smord 1,5-liters form (har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med smör). Toppa eventuellt med frön. Låt svälla i ca 10 minuter. Grädda 70 minuter i 175 grader, lägg över aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

3 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så roligt det lät med 180 års kalas! Brödet ser jätefint och luftigt ut!

Anonym sa...

Är det någon som vet vad bakprotein heter på engelska känner till något liknande i USA?
/Carin

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Carin: Tyvärr vet jag inte. Jag frågade på facebook men fick inget svar. Hoppas att du hittar något.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...