onsdag 7 augusti 2013

Mazarinbärkaka med smultopping (LCHF)

Mazarinbärkaka med smultopping

Förra veckan plockade jag blåbär och av dessa bakade jag en jättegod blåbärskaka till Algots födelsedag. Det blev en mazarinbärkaka med smultopping. Blåbären blev jättegoda till mazarinbotten och smulorna på toppen passade perfekt eftersom de blev lite tuggmotstånd.

Algot tyckte kakan var jättegod och jag är så glad att han tycker om LCHF-bakverk. Jag sötar helst bakverk med honung istället för sötningsmedel men självklart kan man byta ut honungen mot valfri sötning.

Det är absolut en kaka som jag kommer att baka igen och jag ska testa med olika typer av bär. Jag kan tänka mig att kombinationen hallon och blåbär skulle bli väldigt god. Jag serverade kakan med lättvispad grädde.




MAZARINBÄRKAKA MED SMULTOPPING (LCHF)

Mazarinkaka:
200 g mandelsmör *
Några droppar bittermandelarom
3 msk kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vispgrädde
150 g osaltat smör
3 ägg
1 msk honung (eller annan sötning)

* Gör eget mandelsmör: Rosta 200 g mandel och mixa tillsammans med 1 krm salt tills det blir till mandelsmör.

Bärblandning:
3 dl bär
0,5 - 1 msk kokosnötsmjöl

Smultopping:
40 g mandel
2 tsk kokosnötsmjöl
2 krm äkta vaniljpulver
40 g smör

Gör så här:
Mazarinkaka: Mixa mandelsmör, bittermandelarom, kokosnötsmjöl och bakpulver i en matberedare. Tillsätt smöret i små kuber och övriga ingredienser och kör till en jämn smet. Häll smeten i en smord springform, diameter 22 cm.

Bärblandning: Blanda bären med kokosnötsmjöl i en skål, ju blötare bär desto mer kokosnötsmjöl behövs. Fördela bären överkakan. Tryck ner bären så att de fastnar i smeten men de ska inte tryckas ner under smeten.

Smulor: Mixa mandel till små bitar i en matberedare. Tillsätt kokosnötsmjöl och vaniljpulver och blanda. Lägg sist i smöret i kuber och kör kort tills det blandats. Fördela blandningen i små bitar över kakan och bären.

Kaka: Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Känn med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan servering.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

tisdag 6 augusti 2013

Semesterlunken

Muurikan igång

Vi har kommit in ordentligt i semesterlunken. Dagarna flyter ihop och jag får verkligen tänka efter om jag ska veta vilken dag det är. Solen skiner, vi tar det mest lugnt och jag läser mycket. En knapp vecka semester kvar och jag tänker suga ur varenda sekund av återstående lediga dagar.

Det har inte blivit så många recept här på bloggen under semestern. Vi lagar mycket mat utomhus och vi äter mest grillat eller mat lagat på muurikan. Igår blev det lövbiffwok på muurikkan, så gott!

I trädgården växer det så det knakar. Tidigare visade jag er hur squashen växer och vi har skördat massor med squash sedan dess. Även om våra fruktträd är väldigt små ännu så är det några få päron och äpplen på gång. Nytt för i år är att vi har en chiliplanta som verkar ge några frukter... spännande!

Algot ägnade gårdagen åt att prova sina verktyg. Det mättes, sågades, spikades och skruvades för fullt. Han hade knappt tid att komma och äta för att han tyckte att det var så roligt att snickra. :)

Päron

Äpplen

Tomater

Chili

Algot spikar...

... och skruvar!

Ett glas rosévin i väntan på maten


Magnus dukade med pinnar... ooops!


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

måndag 5 augusti 2013

Must utan tillsatt socker

Must utan tillsatt socker

Idag tänkte jag tipsa om en must från Kullabygdens Musteri. Musten finns i olika smaker, de vi har provat är Äppelmust, Äpple- och päronmust samt Äppel- och jordgubbsmust. Musten innehåller inget tillsatt socker och vi köper den till Algot när vi vill lyxa till det lite här hemma.

Jag tycker att det är en perfekt dryck när man vill ge sitt barn något festligare men som ändå inte innehåller tillsatt socker. Ett bra alternativ jämfört med saft eller läsk. Algot tycker att musten är jättegod!



Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

söndag 4 augusti 2013

Squashkaka (LCHF)

Squashkaka med lättvispad grädde och kaffe

Vi odlar egen squash och det växer verkligen så det knakar. Just nu äter vi squash i alla former. Vi har stekt squashskivor i mycket smör på muurikkan (blir nästan som friterade) och ätit till grillat kött eller kyckling. Dessutom har vi gjort gurksås med squash istället för gurka och ätit till fisk. Det går även bra att baka med squash, det gör kakan saftig och god.

Algot hade namnsdag i tisdags och det firade vi med kaka till kaffet. Jag bakade en squashkaka som jag serverade med vispad grädde. Den blev väldigt god men mättande. Jag skar upp varsin rejäl bit men det var knappt vi orkade äta upp den. Resten av kakan frös jag ner (skuren i portionsbitar), perfekt att ta fram vid ett senare tillfälle när fikamagen knorrar efter en god kaka.

Jag utgick från mitt andra recept på squashkaka men tog bort bakepro och ökade istället mängden kokosnötsmjöl. Jag trodde först att jag hade i för mycket kokosnötsmjöl för smeten blev väldigt fast och kakan såg väldigt torr ut på ytan men inuti var kakan saftig och god. Inte världens snyggaste kaka men ack så god!

Någon undrade vad skillnaden mellan squash och zucchini är. Det är faktiskt ingen skillnad utan bara två olika namn på samma växt. Zucchini är det italienska namnet och squash är det engelska namnet.




SQUASHKAKA (LCHF)

250 g finriven squash (ca 4 dl)
2,5 dl mandelmjöl
1,75 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
150 g smör
4 ägg
1 msk citronsaft
Ev. 1 msk honong (eller annan sötning)

Gör så här:
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt. Ha i smör i mindre bitar, ägg, citronsaft och honung och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig. Lägg sist i den finrivna squashen och blanda. Tryck ut smeten i en smörad springform (diameter 22 cm) och grädda i 40-45 minuter i 150 grader i nedre delen av ugnen. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna. Kakan blir godast om den får stå kallt över natten. Servera med vispad grädde.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

lördag 3 augusti 2013

Algots födelsedag i matbilder

Flaggan hissad

Igår fyllde Algot 8 år och det firade vi naturligtvis med paket på morgonen. Algot hade fått bestämma vad han ville äta och han hade önskat sig en smörgåsfrukost, fika och torskrygg, vilket han självklart fick. Det var en nöjd åttaåring som gick och la sig på kvällen.

En kikare i födelsedagspresent

Smörgåsfrukost (frörutor)

Blåbärskaka och vispgrädde


Glassmaskinen igång

Magnus och Algot åt glass till efterrätt

Jag åt en osttallrik till efterrätt


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

fredag 2 augusti 2013

Algot 8 år

Födelsedagspaket

För åtta år sedan blev jag mamma till världens finaste kille. Han är det bästa som hänt mig och jag älskar honom till månen och tillbaka! ♥

♥ Grattis på 8-årsdagen Algot! ♥


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

torsdag 1 augusti 2013

Veckans löpträning - vecka 4

Nya löparkläder

Jag känner mig otroligt nöjd med min prestation i löparspåret. Tänk att jag faktiskt hållt på med träningen i fyra veckor! Första gången jag snörade på mig springskorna hoppades jag att jag skulle tycka om det och att jag skulle ha motivationen att fortsätta men jag visste ju inte. Det känns så skönt att jag klarade det!

Löpningen känns skön och jag har hittat en rytm i takt och andning som känns bra. Om jag jämför med första joggingturen (där jag sprang och gick om vartannat) så är det som natt och dag. Nu känner jag inte att jag vill stanna när jag börjat springa utan jag håller ett jämt tempo och springer på under hela rundan.

För att motivera mig ännu mer och samtidigt belöna mig själv köpte jag några nya löparkläder. Det blev ett par knälånga byxor och en träningströja.


Veckans känsla:
Woop, woop - because I'm worth it!


Veckans fråga:
Belönar ni er själva när ni uppnått mål inom träningen? Om ja, med vad (nyfiken i en strut)?


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...