lördag 15 juni 2013

Minigifflar med skinka (LCHF)

Minigifflar

Igår var det skolavslutning och Algots klass tillsammans med övriga elever på skolan hade uppträdanden på skolgården. Jag och Magnus var där och lyssnade och precis som förra året så sitter jag där och gråter och tycker att det är så otroligt vackert. Algot har gått ut första klass och jag kan inte riktigt fatta att tiden har gått så fort... min lille kille har blivit så stor! Efteråt firade vi med att äta färska jordgubbar. Sommarlovet får vänta ytterligare någon vecka och det blir fritids för Algot ett tag men sommar är det i alla fall.

Självklart ville jag fixa något extra somrigt till middagen och till maten serverade jag små minigifflar fyllda med skinka. Gifflarna är perfekta att äta på picknicken eller duka fram tillsammans med en buffé. Gifflarna går att baka i förväg och frysa in, ska du sedan på picknick låter du bröden tina i picknickkorgen på väg till utflyktsmålet.

Fyllningen kan varieras men tänk på att inte lägga på för mycket fyllning eftersom gifflarna är väldigt små. Riven ost är en bra fyllning eftersom den binder ihop gifflarna när den smälter.

Perfekt till buffén eller picnicken



MINIGIFFLAR MED SKINKA (LCHF)
8 st

Bröd:
2 ägg
25 g smör
1 msk vispgrädde (eller vatten)
1,5 msk fiberhusk
1 msk kokosnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning:
8 runda skivor smörgåskinka
Kräm av soltorkade tomater (finns färdig kräm på burk)
Riven ost (jag använde Västerbottensost)
Oregano

Topping:
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här:
Bröd: Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser till brödet i en bunke. Använd elvispen och vispa ner ett ägg i taget i bunken, sedan grädden och sist det smälta smöret. Låt smeten smälta i 5-10 minuter. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg plastfolie över smeten och kavla ut till ett runt bröd, 25-30 cm i diameter. Dra försiktigt av plastfolien och grädda brödet ca 2 minuter i 200 grader (brödet ska inte gräddas klart utan smeten ska bara stanna så att den går att hantera). Ta ut plåten och låt brödet svalna.

Fyllning: Skär det runda brödet i åtta trekanter. Lägg en skinkbit på den breda delen varje degtrekant, bred soltorkadtomatkräm på skinkan och toppa med riven ost och oregano. Rulla försiktigt ihop gifflarna, börja med den breda delen. Lägg gifflarna på en plåt med skarven nedåt.

Vispa ihop ägget och pensla gifflarna. Toppa med sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i 200 grader. Låt svalna.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

5 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Åh, det här såg jättegott ut! Skulle vara perfekt till buffé :) Kul att hitta ett recept på detta med lite kolhydrater.

Helena.B sa...

Gifflarna skulle jag verkligen kunna tänka mig att göra någon gång :)

Maria sa...

Perfekt till sommarens utflykter!! Recept är sparat!
=)

Unknown sa...

Vilket bra recept! Du är så påhittig! :)
Det ska sparas och göras till kommande picknickar! Mums!
Ha en fin dag!
kram kram
//Lana

monkan sa...

Giffelrecdptet måste sparas! Vilka snygga!
Kram/M

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...