fredag 6 maj 2016

Morotskaka (LCHF)

Morotskaka

Den här morotskakan var riktigt, riktigt god. Den har en härligt kryddig kakbotten och en syrlig topping. Vi åt kakan som efterrätt i söndags när Algot lagade mat här hemma.

Jag hade själv tänkt testa att baka den här morotskakan men Algot hann före. Nu kanske det är han som får baka den även nästa gång, eftersom han gjorde det så bra.


Algot skär upp varsin bit kaka


MOROTSKAKA (LCHF)
9-12 bitar

Kaka:
4 ägg
1 msk honung
1 dl kokosmjölk
4 msk kokosfett
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl nyponskalsmjöl
1 tsk fiberhusk
2 msk kokosflingor
3 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 stor morot

Topping:
300 g naturell färskost (ex. Philadelphia)
1 lime (skal och juice)

Gör så här:
Kaka: Vispa äggen tillsammans med honungen så att smeten blir pösig. Tillsätt sedan kokosmjölken och kokosfettet och vispa ner. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner i äggsmeten. Skala moroten, finriv den och rör ner i kaksmeten. Smöra en liten form (eller knöla ihop ett bakplåtspapper, släta ut det och tryck ut i formen). Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter i 175 grader. Låt svalna.

Topping: Riv limeskalet och pressa ur juicen. Rör ihop philadelphia, pressad lime och 1/3 av limeskalet och bred sedan på kakan. Toppa med övriga limeskal.


Receptet hämtat från boken "Mera Matkärlek" av Anne Aobadia. Originalreceptet hade 0,5 tsk ingefära och bara halva limen.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

Jerpa sa...

Wow ett recept utan mandelmjöl, men moroten... Ska man hårddra så växer den väl under jord.

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jerpa: Helt rätt, morot ingår normalt sett inte i en LCFH-kost. Jag äter rotfrukter ibland och tycker att en morot delat på 12 kakbitar inte blir många extra kolhydrater.

Anonym sa...

Känns inte som honung är riktigt lchf heller, har du räknat hur mkt kh kakan innehåller?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Jag väljer oftast honung när jag bakar,, men det går att byta ut mot sötningsmedel om man hellre vill använda det. Själv tycker jag att lite honung känns mer naturligt än sötningsmedel, men jag använder även sötningsmedel ibland. Jag har inte räknat hur mycket kolhydrater kakan innehåller.

Louise sa...

Jeg bor i Danmark og kan ikke købe nyponskalsmjöl hvad kan jeg erstatte det med ?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Louise Petersen: Jag har inte testat något annat så jag kan inte garantera hur resultatet blir, men jag skulle testa att byta ut det mot samma mängd mandelmjöl. Berätta gärna hur det blev om du testar.

Anonym sa...

Tyvärr så föll inte denna kaka mig alls i smaken, den var torr som fnöske och smakade inte alls morotskaka. Och en hel lime gjorde toppingen så sur så sur...
Använde dock mandelmjöl istället för nyponmjöl...

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Anonym: Vad syn att du inte gillade kakan. Jag misstänker att torrheten kan bero på att du använde mandelmjöl istället för nyponmjöl, då mandelmjöl suger upp mer fukt än nyponmjölet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...