tisdag 26 februari 2013

Knäckebröd (LCHF)

Knäckebröd

Jag skrev för ett tag sedan att jag blivit beroende av världens godaste knäckebröd. En skiva med smör, ost och gurka till kvällskaffet har blivit lite av ett måste. En sats går snabbt åt för det är lätt att ta en bit till och en bit till...

En kollega till mig bakar ett GI-knäcke med majsmjöl och jag har länge tänkte testa att göra om receptet genom att byta ut majsmjölet mot något mer LCHF-vänligt. Jag blandade i mandelmjöl, pofiber och fiberhusk i smeten samt att jag bytte ut oljan i originalreceptet mot kokosfett. Knäcket blev väldigt krispigt och gott och det kan ätas som en knäckemacka men passar också perfekt till ostbrickan.




KNÄCKEBRÖD
1 plåt

1 dl mandelmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
40 g smält kokosfett
2,5 dl kokande vatten

Topping:
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp vatten och blanda med kokosfettet. Rör ihop allt och låt smeten stå och svälla ca 5 minuter. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunnt (jag la plastfolie över smeten när jag kavlade). Skåra degen i bitar, så blir det enklare att dela knäcket när det är klart. Strö över flingsalt. Grädda ca 1 timme i 150 grader i mitten av ugnen, slå av värmen och låt knäcket stå kvar i 30-60 minuter tills det är torrt.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

13 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Knäcke var länge sen jag gjorde, ska kanske ta och göra en sats!

Ha en fin morgondag!
Kram C <3

monkan sa...

Det där måste jag nog prova!
/M

Svetlana Driagina sa...

Mmm...låter gott! Dags att baka knäckebröd här också!:)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

Maria sa...

Godaste knäcket EVER !!
Har inte haft mandelmjöl i mitt utan bara frön, ska nog testa med det med nästa gång!
:)

tojis sa...

Jag måste också baka, har varit utan länge men köpte gott pålägg häromdagen så... Har inte haft mandeljöl i mitt, bara fröer, ska nog testa din variant nästa gång!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Ska också ta och göra fröknäcke, har inte gjort eget på flera år! Så gott med lite ost till!

Fröken Nilsson sa...

Fina knäckisar!!
Men pofider.....jag klarar inte smaken!!
Ha en fin dag :)

Sandra - Fru Bogren sa...

Jag älskar detta knäckebröd! Jag brukar göra en likande variant sååå himla gott! :)

Anonym sa...

Har precis smakat på mitt kvällsbak och det blev så gott!
Tack för att du delade med dig:)

Anna sa...

Kika efter spetskompetens vettja. Jag tycker det är lite dyrt bara. 25 kr för en liten spetsig bulle :) har aldrig testat att göra knäckte med kokosolja. Ska testa efter resan :)

Erika Skogly sa...

Önskar att jag också kunde baka med mandelmjöl, men en av pojkarna är allergisk... :( Låter supernajs!

Ragnhild sa...

Tack för detta receptet, har gjort det flera ggr redan. Jättegott!!

emma sa...

Jättegott! Mycket godare än vanliga frökex som är utan mandelmjöl.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...