onsdag 28 november 2012

Kryddig glögg (LCHF)

Julig glögg

Äntligen börjar vi närma oss jul, så som jag har längtat. November har varit en riktigt mörk och grå månad men snart kommer december med alla juleljus som lyser upp i fönstren. Jag längtar efter all god mat, härliga drycker, kakor och godis som julen för med sig. Även med en LCHF-kost kan man njuta av julens godsaker och jag kommer att ge er lite tips inför julen här på bloggen framöver.

På söndag är det första advent och vad passar då inte bättre än att dricka lite glögg med gott samvete. Redan förra året gjorde jag egen glögg efter ett recept jag hittat men jag var inte helt nöjd med den glöggen. I år gjorde jag därför ett eget glöggrecept som jag blev riktigt nöjd med och jag hoppas att ni också kommer att gilla det.

Glöggen kan man dricka värmd som den är men vill man ha den lite sötare kan man röra i lite honung, personligen tycker jag inte att den behöver sötas. Vill man ha en lite starkare glögg så kan man tillsätta lite sprit. Jag har valt att göra glöggen utan honong och sprit, då kan var och en bestämma när man värmer glöggen hur de vill ha den. Jag serverar gärna några mandlar till min glögg.

Glögg

Ljuslykta

Mandlar


KRYDDIG GLÖGG (LCHF)

75 cl rött vin (jag använde Casillero del Diablo, nr 2962)
1 tsk kardemummakärnor
2 kanelstänger
1,5 tsk hela nejlikor
1 dl russin
2 dl hallon
Ev. sprit
Ev. honung

Gör så här:
Tina hallonen om de är frysta och mosa dem med en gaffel. Lägg alla ingredienser (ej sprit och honung) i en kastrull och häll vinet över. Värm glöggen och ta den från plattan precis innan den börjar koka. Lägg ett lock över kastrullen och låt glöggen stå 1-2 timmar. Sila av glöggen, blanda eventuellt i sprit (smaka av för valfri styrka) och häll upp på flaska.

Vill du söta med honung kan du göra det medan glöggen är varm eller så sötar du direkt i glögglaset.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tackar så mycket! På fredag em. när jag städat ska jag göra din glögg som verkar god.

Malin sa...

Vad gott det låter! Och väldigt enkelt :)
Detta ska jag prova! Tack för receptet :)

monkan sa...

Spännande med hallonen! Jag har ett gammalt recept som vi gjort succé med i alla år; i år ska jag göra det utan socker tänkte jag.
November ja...i huvudstaden har det regnat konstant nu i snart två dygn...lite snö vore inte fel!
/M

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så juligt att göra egen glögg! Just nu försöker jag leta efter en sockerfrivariant i affären...

tojis sa...

Det här verkar lovande inför mitt eget glöggmakande i helgen! Jag tänker ta den lätta vägen med färdiga glöggkryddor och har tänkt lägga i några blåbär för sötma. Av ditt recept av döma verkar det vara en bra idé :-)

Unknown sa...

Tack för detta tips ;) nu ska jag bar få tummen ur o göra det ;)

Maria sa...

Mums .. Ska också göra egen glögg, gjorde förra året med. Var på en julmarknad igår och köpte en färdigt kryddblandning.
Smart att söta när man ska dricka! DÅ kan ju de som vill ha "riktigt" socker söta med det !??
=)

Amy's piece of cake sa...

Egen glögg har jag själv inte gjort men jag har fått hemmagjord i present... blir mycket gott må jag säga!

Siiri sa...

Hur länge förvaras det här i kylskapet?

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Siiri: Förra året tog första satsen slut så fort att det aldrig var någon tvekan om ifall den klarat sig eller inte. :)

Andra satsen tror jag räckte 2-3 veckor och det var inget problem att dricka den i slutet. Vet inte om det kan vara skillnad på olika viner.

Siiri sa...

Oj, sa länge! Tack för svaret. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...