söndag 29 mars 2015

Kardemummaskorpor (LCHF)

Osötade kardemummaskorpor

Jag kan bli så där galet sugen på skorpor ibland. Skorpor med smör på! Jag minns när jag var liten och vi tog fram den stora metallburken med lock och åt skorpor med smör på. Så gott!

När jag gick igenom frysen hittade jag för ett tag sedan några gamla osötade semmelbullar och blev genast sugen på att försöka göra skorpor av dessa. Efter att ha tinat upp dem och skurit i längder så torkade jag dem i ugnen till härligt krispiga skorpor. De blev perfekta i konsistensen och jättegoda.

Nu använde jag färdigbakade semelbullar men jag skriver hela receptet här nedan. Istället för fyra bullar går det säkert att göra en lång längd av degen också, då blir det mindre spillbitar när brödet ska skäras upp.Skorpa med bregott!


KARDEMUMMASKORPOR (LCHF)

2 ägg
100 g philadelphiaost
50 g smör
1 dl (50 g) mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1,5 tsk hela kardemummakärnor
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
Vispa äggen fluffigt och vispa sedan ner philadelphiaosten. Smält smöret och vispa ner i smeten. Mortla kardemummakärnorna och blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ner i äggsmeten. Låt smeten svälla i 10 minuter. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och forma till fyra runda bullar med blöta händer (det går säkert att göra en lång bulle också). Grädda i ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna.

Skär bullarna i skivor, ca 1 cm tjocka, och lägg på en ugnsplåt med snittsidan uppåt. Torka i ugnen i 30-60 minuter på 100-110 grader tills de hårdnat. Öppna ugnsluckan och lufta ibland och vänd skorporna någon gång under torkningen. Stäng av ugnen och låt skorporna stå på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

1 kommentar:

LCHF-arkivet sa...

Hej!
Nu kan du vinna en prenumeration av LCHF-tidningen Matkärlek.
Det enda du behöver göra är att ladda upp ett recept på vår sida, www.lchfarkivet.se för att delta.
För varje recept du lägger upp får du en "lott", så ju fler recept desto större chans att vinna.
Mer info om tävlingen hittar du här: http://www.lchfarkivet.se/vinn-en-prenumeration-av-tidningen-matkarlek/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...