Saffransbullar
Kan man göra LCHF-kanelbullar så borde man ju kunna göra saffransbullar också. Jag var ju tvungen att testa och resultatet blev väldigt bra, saftiga och juliga bullar med saffranssmak blev det. Jag utgick från receptet på kanelbullar men smaksatte med saffran istället. Bullarna är en perfekt ersättning för vanliga lussekatter. Kanske något att baka till advent!
Jag använde pappersformar som jag ställde i en muffinsplåt men jag tror att mina pappersformar var av dålig kvalitet för en del av smöret rann ur formarna och låg kvar i muffinsplåten när jag gräddat dem klart (kanske skulle jag ha låtit bullarna svalna i muffinsplåten). Nästa gång ska jag låta formarna stå kvar i muffinsplåten tills de svalnar eller baka i silikonformar, då kanske bullarna suger upp lite av det smör som åker ur under gräddning. Det var dock inget fel på smaken och de var saftiga och goda ändå... men det är ju slöseri med gott smör. ;)
SAFFRANSBULLAR (LCHF)
14 st
Deg:
4 ägg
1 msk honung
1 dl vispgrädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 paket saffran (0,5 g)
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 tsk honung
Dekorering:
1 ägg
Mandelflisor
Gör så här:
Vispa äggen och honungen länge så att det blir fluffigt. Häll i grädden och blanda. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll sedan ner i äggblandningen och blanda ordentligt. Låt degen svälla i 10 minuter. Lägg degen på ett bakplåtspapper (jag använde ett av silikon) och lägg plastfolie över. Kavla ut degen till en tunn rektangel. Dra försiktigt av plastfolien.
Blanda smör och honung till fyllningen. Blandningen ska vara riktigt mjuk. Bre försiktigt ut smörblandningen på degen och rulla sedan försiktigt ihop degen till en rulle. Skär degen i 14 bitar och lägg varje del i en bullform (jag ställde formarna i en muffinsplåt för att bullarna skulle hålla formen bra). Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelflisor. Grädda i 15-20 minuter i 175 grader i mitten av ugnen tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.
Jag tycker alltid det blir så med LCHF-bak, det åker ut smör, oavsett om det är i muffinsformar eller i någon annan form. Tråkigt.
SvaraRaderaMen de ser goda ut! :-)
De här bullarna låter jättegoda! :)
SvaraRaderaHa en toppen fredag!
kram
//Lana
Låter jättegott, måste våga prova dom ;)
SvaraRaderaHar du någon aning om hur mycket kolhydrater per st?
Ha en fin helg!!
Kram Anna
skulle man kunna byta ut honungen mot någonting annat? :)
SvaraRaderaVit dröm: Nej, jag har inte räknat kolhydraterna. Äter det inte så ofta så då unnar jag mig när jag väl äter. :-)
SvaraRaderaIsabell: När jag gjorde kanelbullarna utgick jag från Åses recept (länk) och hon använde 4 msk sötning ("björksocker eller sukrin eller ica stevia strö eller dylikt", citat från Åses blogg).
SvaraRaderaMåste nog provbaka det här! Jag längtar efter lussekatter faktiskt!
SvaraRadera/ M
Ser fantastiske ut! Hvilket madelmjøl bruker du? Jeg har bare mørk typ..
SvaraRaderaAnonym: Till dessa använde jag risentas mandelmjöl, du kan se en bild på förpackningen här (länk). Men jag har testat olika sorter och ibland malt själv också och det funkar lika bra att baka med. Jag antar att mandelmjölet blir ljusare om mandlarna är skållade (man har tagit bort skalet) innan de mals, annars spelar det nog ingen roll.
SvaraRaderaÄr lite nybörjare på det här med LCHF bakning. De flesta recept innehåller sukrin elller stevia vilket jag tycker ger en hemsk bismak. Jag vill bara tacka för ett recept som är sötat med honung istället. Är nämligen lite osäker på hur jag ska förändra recept med sukrin eller stevia i.
SvaraRaderaViveca
Vicas: Tack! Jag använder helst honung som sötning, det känns naturligt och bra. Jag har också svårt att veta hur man ska översätta recept, ofta får man prova sig fram. I mjuka recept (en kaka eller ca 12 muffins) brukar jag tycka att det räcker med 1 msk honung, i småkakor kan det behövas mer beroende på vilken typ av kaka det är).
SvaraRaderaSer gott ut! Tyvärr har jag aldrig riktigt lyckats baka lchf ännu.. Smakar Ok men knappast lika gott som "äkta" varan..
SvaraRaderaHar du nått tips om vad jag gör för fel?
Vad för honung använder du? Gillar inte sötningsmedel trots att det ska finnas naturligt sådant..
Magie: Om man tycker om LCHF-bakade bröd och kakor är väldigt olika. Bröden och kakorna blir ju inte som "vanliga" bröd och kakor, det går inte att komma ifrån. Många har svårt för äggsmaken i bröd, men det finns LCHF-bröd utan ägg om man googlar.
SvaraRaderaJag använder svensk honung på burk när jag sötar. Har inte riktigt kommit överens med sötningsmedel så jag håller mig oftast till honung om jag vill ha det bakade lite sötare.