tisdag 13 mars 2012

Ansjovisrulle (LCHF)

Varenda jul så länge jag kan minnas har min mamma serverat anjovisrulle på julbordet och den är så otroligt god. Häromdagen gjorde jag ett försök att LCHF-anpassa den (originalet innehåller vetemjöl) och det gick alldeles utmärkt. Smaken blev exakt den samma och det var ljuvligt gott.

Ansjovisrullen kan förberedas fram till gratineringen och kan då frysas in tills dess att den ska ätas. Jag gjorde en hel sats men frös in halva och gratinerade halva till oss. Vi åt den häromdagen tillsammans med rättikajansson och köttbullar.




ANSJOVISRULLE (LCHF)
Julbord: 10-12 pers
Som huvudrätt med sallad till: 4-6 pers

Omelett:
50 g smör
1 dl mandelmjöl eller 0,75 dl kokosnötsmjöl
5 dl vispgrädde
Lite ansjovisspad
3 ägg
0,5 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2-3 gula lökar
1 burk ansjovis (125 g)
1 dl hackad dill
150 g riven ost

Gör så här:
Omelett: Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Smält smöret i en kastrull och rör ner mandelmjölet (eller kokosnötsmjölet). Späd med grädden och lite ansjovisspad. Låt sjuda ca 5 minuter och ta sedan kastrullen från värmen. Blanda fiberhusk och bakpulver och rör ner i äggulorna (detta ska inte göras i förväg, då sväller fiberhusken för tidigt). Rör ner ägguleblandningen i smörsmeten och blanda ordentligt. Vänd ner äggvitorna. Låt blandningen svälla 5-10 minuter. Fördela smeten i en långpanna (30x40 cm) på ett bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i 225-250 grader (sist körde jag 230 grader i 13 minuter vilket passade min ugn, men alla ugnar är olika så håll koll så att omeletten inte bränns). Låt omeletten svalna innan den stjälps upp.

Fyllning: Finhacka löken och smörstek den lätt. Ta stekpannan från värmen. Hacka ansjovisfiléerna i små bitar och rör ner i löken. Tillsätt dill. Bred blandningen på omeletten. Strö över riven ost.

Rulle: Rulla ihop ansjovisrullen rätt hårt och lägg rullen med skarven nedåt (Hit kan förberedas och frysas in, enklast genom att dela rullen i två delar). Gratinera i ca 20-30 minuter i 225 grader.


Tillägg 2013-10-13: Receptet är uppdaterat. Första gångerna gjorde jag anjovisrullen med mandelmjöl men nu har jag lagat den även med kokosnötsmjöl, båda fungerar jättebra. Jag har även ändrat lite i tillagningstiderna i receptet ovan.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

13 kommentarer:

  1. Äntligen kom det. Hade sett fram emot detta recept, låter så otroligt gott! Tack!

    SvaraRadera
  2. Vilka bra recept!
    Här kommer jag hämta mycket inspiration :)

    SvaraRadera
  3. Älskar din blogg, du kommer alltid med så bra recept!

    SvaraRadera
  4. Jäsiken vad gott! Den här ska jag göra typ nu, till kräftkalaset ikväll :)
    Tack!

    SvaraRadera
  5. Wow, en janssonvariant som definitivt behöver testas. Jag älskar jansson och lchf :-)

    SvaraRadera
  6. Varför kan ingen kommentera EFTER man testat ett recept och ge feedback då istället för att hela tiden skriva att saker och ting LÅTER gott. retoidi.

    SvaraRadera
  7. Anonym: Jag välkomnar alla kommentarer oavsett om man testat receptet eller bara blir nyfiken på det. Självklart är jag också nyfiken på vad mina läsare tycker om de recept de testar och önskar att alla kunde skriva sin åsikt i kommentaren till receptet (oavsett vad man tycker... alla kan ju inte tycka lika). :)

    SvaraRadera
  8. Provade på Anjovisrullen ikväll. God blev den, men jag fattar inte hur du kan mena att man kan ha en så tunn omelett i ugnen 10 - 20 minuter på 250 grader. Efter 5 minuter var omeletten så gott som bränd. Tur att jag såg det så jag kunde sänka värmen.

    Sedan tyckte jag att den var lite svår att lossna från bakpappret. Har du något tips för det?

    /Karin

    SvaraRadera
  9. Karin: Vad synd att det krånglade för dig. Jag vet att ugnar kan vara väldigt olika och jag utgår alltid från tiderna i min ugn. Förra året hade jag en annan ugn hemma och då var 10 minuter lagom, i år med ny ugn var 20 minuter mer lagom... så det skiljer tyvärr mellan olika ugnar.

    Jag använder silikonbakplåtspapper (brukar gå att köpa på Coop, Åhléns, Clas Olson m.m.) och som man diskar och återanvänder hur många gånger som helst. Det brukar sällan fastna, men man får dra väldigt försiktigt ändå eftersom omelettbotten är väldigt porös och mjuk. Ibland får man peta med en lilleman eller liknande så att omeletten lossnar. Ett litet pilljobb.

    Tur ändå att din rulle blev god trots problemen.

    Kram

    SvaraRadera
  10. Hej!Jag hittade Din blogg igår. Vilken bra sida och hjälp till recept, då jag vill försöka dra ner på kolhydraterna. I dag har jag lagat Din fikonmarmelad. Den tänkte jag ha till julostarna. Tänker även laga Din anjovisrulle, som ser så god ut, men det får bli till en annan dag. Då jag funderade på vad jag kunde laga till middagen, kollade jag efter potatismos, till kasslern. Yes! Då hittade jag Ditt blomkålsmos. Nu hade jag inte det hemma, så jag väljer bara salladsblad, men till nästa gång ska jag laga blomkålsmoset. Tack för Din fina blogg! / Sofie

    SvaraRadera
  11. Sofie Sandén: Tack för din kommentar och välkommen hit! :)

    SvaraRadera
  12. Älskar anjovisrulle, och vi har det ibland som helgmat :) Gör dock en annan variant på själva rullen med ägg, philadelphia, bakpulver och salt.

    Ha en trevlig helg!
    Kramiz!

    SvaraRadera