onsdag 4 december 2013

Biscotti - olika smaker (LCHF)

Biscotti, här med smak av saffran

Nu närmar vi oss julen och då bakar jag gärna biscotti, en härligt knaprig och spröd skorpa med mandelsmak. Det roliga med biscotti är att man kan smaksätta dem på så många olika sätt... så egentligen passar de ju året om och inte bara till jul. Själv gör jag gärna saffransbiscotti till jul, det är väldigt gott till glöggen.

Jag har tidigare delat ett recept på safftansbiscotti men där krånglade min ugn så därför kommer receptet här igen med uppdaterade ugnstemperaturer och tider. Dessutom får ni förslag på fler olika sätt att smaksätta biscotti. Varför inte en riktigt chokladig biscotti med bitar av mörk choklad i, gott till kaffet.





BISCOTTI - OLIKA SMAKER (LCHF)
ca 50 st

75 g rumsvarmt osaltat smör
3 msk honung (eller annan valfri sötning)
3 ägg
10 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
100 g sötmandel
Valfri smaksättning (se nedan)

Saffransbiscotti:
0,5 g saffran (1 kuvert)

Kardemummabiscotti:
1 msk hela kardemummakärnor (mortlas)

Kanel- och kardemummabiscotti:
1 msk hela kardemummakärnor (mortlas)
1 msk kanel

Kanelbiscotti:
1 msk kanel

Pepparkaksbiscotti:
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika

Chokladbiscotti:
2 msk kakao
100 g grovhackad mörk choklad (istället för sötmandel)

Gör så här:
Använd elvispen och rör ihop smör och honung poröst. Vispa ner äggen. Hacka mandeln grovt. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver, smaksättning och mandel i en separat skål och rör ner det i smeten. Vispa sakta tills allt har blandat sig, inte längre.

Rulla degen till två längder som är lika långa som plåten (jag använder plastfolie rund degen för att forma den). Placera längderna bredvid varandra på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta till längderna så att de är ca 1,5 cm höga. Grädda i 25-30 minuter i 150 grader i mitten av ugnen, håll koll så att skorporna inte bränns.

Ta ut plåten ur ugnen och sänk temperaturen till 100 grader. Låt skorporna svalna något och skär dem sedan i 1 cm tjocka bitar. Lägg tillbaka kakorna på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen (OBS 100 grader) i 40-50 minuter, ta ut skorporna efter halva tiden och vänd på dem. Slå av ugnen och låt skorporna stå kvar i eftervärmen i ca 1 timme, lufta ugnen ibland genom att öppna lucka och släpp ut fukten.

Låt skorporna svalna helt och förvara dem i lufttät burk i rumstemperatur.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

17 kommentarer:

  1. Ska det verkligen vara 10 dl mandelmjöl? ller är det 1 dl?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Ja, det ska vara 10 dl mandelmjöl (ca 500 g). Det blir en stor sats biscotti så det går utmärkt att dela receptet och göra en mindre sats om man vill.

    SvaraRadera
  3. Kanske man ska pröva att göra. Har aldrig gjort några tidigare. Men vilka grader ska det vara först, de första 25-30 minuterna?

    Hur mycket av t.ex. sötströ tror du att jag kan ta i stället för honung, på ett ungefär? Jag gillar inte honung.

    SvaraRadera
  4. Anette: Oj, det hade jag missat. 150 grader första gräddningen. Jag har skrivit in det i receptet också.

    SvaraRadera
  5. Ser ju jättespännande ut! Kommer jag absolut att testa framöver då vi älskar allt som har med Italien att göra :):) Trodde nog inte att det var möjligt att fixa egna lchf-biscotti, men tack för hjälpen!!

    Kramiz!

    SvaraRadera
  6. tack för tipset det måste jag verkligen prova.

    SvaraRadera
  7. Dessa vill jag verkligen testa!
    Perfekt att jag köpte hem mandelmjöl igår!
    Hoppas orka göra dessa imorgon.....
    Kraaaam <3<3<3<3

    SvaraRadera
  8. Jag bakade dessa exakt enligt receptet, enda undantaget var agave-sirap istället för honung. Tyvärr blev skorporna helt platta och de flesta gick sönder när jag skar dem. Tråkigt, vad kan jag ha gjort fel? Mvh Linnea

    SvaraRadera
  9. Linnea: Vad tråkigt att dina skorpor inte blev bra.
    Jag har bakat efter det här receptet några gånger och har aldrig upplevt att degen flutit ut så att kakorna blivit platta. Jag vet inte vad det kan bero på, möjligtvis kan du testa att ha i lite mer mandelmjöl nästa gång så att degen blir fastare (testa att väga mjölet 10 dl = ca 500g).
    Jag tycker också att längderna är väldigt svåra att skära eftersom de är mjuka och mandeln är hård. Man får skära långsamt och försiktigt med vass kniv, då håller de ihop bättre tycker jag.

    SvaraRadera
  10. Går det lika bra med saltat smör?

    SvaraRadera
  11. Anonym: Jag har inte testat själv så jag vet inte hur resultatet blir. I andra bakverk har jag testat med normalsaltat smör (istället för osaltat som det har stått i receptet) och det har fungerat jättebra, så jag tror att det säkert fungerar alldeles utmärkt med normalsaltat smör även i dessa.

    SvaraRadera
  12. Gäller ugnsgraderna varmluft el. vanlig ugn?

    SvaraRadera
  13. Dessa kommer jag prova på att baka. Har funderat gångna veckan om det finns glutenfria biscotti, å detta är ju ännu bättre ��

    SvaraRadera
  14. Pernilla: Jag gillar dem, så testa gärna. Tänk på att skära försiktigt när du skär ut kakorna från längderna, de smular lätt sönder så använd en vass brödkniv och såga försiktigt. :)

    SvaraRadera
  15. Hej! Hur lång hållbarhet har biscottin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angelica: Jag har haft mina i 1-2 månader, men då måste de ha torkat ordentligt. Kanske håller de längre, men mina tog slut. :)

      Radera