fredag 13 september 2013

Mejerifria squashrutor (LCHF)

Squashrutor

Ja, men vi tar väl ett till recept med squash i. ;)

Det här receptet är egentligen exakt samma smet som till squashlimpan men här har jag plattat ut smeten i en långpanna och gjort rutor istället. Dessa mejerifria squashrutor är otroligt goda och passar perfekt till frukost med goda pålägg eller varför inte toppade med härliga räkor, kokt ägg och majonnäs.

Brödet går utmärkt att frysa så när ni ändå bakar kan ni passa på att göra dubbel sats av receptet och fylla en hel långpanna (30x40 cm). Då är det bara att plocka upp bröd ur frysen när man vill ha.

Jag toppar gärna brödet med frön, det blir både snyggt och gott. När vi äter brödet delar jag varje ruta på mitten och så kan man äta antingen en dubbelmacka eller över- och underdel för sig. Här hemma har vi olika uppfattningar om vilken del som är bäst. Jag och Magnus gillar överdelen med fröna bäst medan Algot föredrar underdelen. Äter du helst över- eller underdelen på delade bröd?


Dubbel sats i en långpanna

Med ost och gurka - gott!


MEJERIFRIA SQUASHRUTOR (LCHF)
9-12 st

100 g mandel (eller mandelmjöl)
100 g valnötter
50 g solroskärnor
100 g valfria frön (ex. 50 g linfrön och 50 g solroskärnor)
1 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk krydda (ex. brödkryddor, kanel eller nyponpulver)
300 g grovriven squash
6 ägg

Topping:
Solrosfrön

Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och solroskärnor till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop äggen och den rivna squashen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten svälla 5-10 minuter. Häll upp degen på ett bakplåtspapper och lägg plastfolie över. Kavla ut till ett stort bröd, ca 1,5 cm högt, dra försiktigt bort plastfolien och strö över solrosfrön. Grädda i 25-40 minuter i 200 grader tills brödet har fått fin färg (tiden kan variera beroende på vilken ugn man har). Låt svalna och skär sedan upp i rutor.


Tips:
- Byt ut valnötterna mot mandel eller andra nötter för att variera smaken på brödet.
- Gör en dubbel sats och täck en hel långpanneplåt (30x40 cm) när du ändå bakar.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

8 kommentarer:

  1. Vilket fint bröd! Squash kan man använda till mycket :)

    SvaraRadera
  2. Jag föredrar underskorpan! :-)
    Ann

    SvaraRadera
  3. Mums, smaskens med hembakat! Måste prova baka med zuchinni jag med! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Ser jättegott ut. Jag föredrar överdelen:) kram

    SvaraRadera
  5. Snyggt bröd! Ser gott ut! Jag tar den övre! ;)

    /M

    SvaraRadera
  6. Ska man verkligen dubbla äggen...12 st låter mycket?

    /Stina

    SvaraRadera
  7. Stina: Ja, om man gör dubbel sats ska det vara 12 ägg. Låter mycket men det blir ett stort bröd. :)

    SvaraRadera
  8. Det här blev ju riktigt, riktigt gott! Tack för detta och dina andra fina recept som du delar med dig av!

    SvaraRadera