fredag 29 juli 2016

Semesterfrukost med färskpressad apelsinjuice


På vardagarna äter jag sällan frukost eftersom min mage mår bättre av att vänta med att äta några timmar. Däremot på helger och andra ledigheter brukar hela familjen äta frukost/brunch tillsammans. Nu på sommarsemestern blir det gärna en sen frukost på uteplatsen.

Vi har länge saknat en citruspress och hittade den här fina pressen med tillhörande glaskanna från Eva Solo (den finns att köpa hos Kitchentime). Apelsiner och apelsinjuice hör normalt inte till vår kost men under sommaren äter vi mer bär och frukt än vanligt, så ett glas apelsinjuice till frukosten lyxar vi med ibland. Nu kan vi dricka egen färskpressad apelsinjuice och det är fantastiska gott.

Citruspressen sätts ovanpå kannan och sedan är det enkelt att pressa ur saften ur apelsiner, stora kärnor stannar i silen och åker inte ner i kannan. Den fungerar även utmärkt till citroner och limefrukter och det går bra att sätta citruspressen på en mindre skål istället för kannan om man vill. Ett tips är att inte trycka för hårt när man pressar, då finns risken att fruktköttet lossnar från skalet och det blir svårt att pressa, tryck istället väldigt lätt neråt hela tiden så får man ut maximalt med juice från frukten.

Min frukost här består av cremefraichegrädde (jag gillar inte yoghurt, så jag blandar creme fraiche med grädde till lagom konsistens och smaksätter med äkta vaniljpulver) toppad med müsli och några blåbär plockade i skogskanten vid vår tomtgräns. Ett glas apelsinjuice, solrosfralla med brie och ett kokt ägg.


Semesterfrukost


Müsli och nyplockade blåbär

Ett glas färskpressad apelsinjuice

Solrosfralla och brieost

Ett kokt ägg

Apelsiner...

... pressas enkelt till juice


I samarbete med Kitchentime


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

lördag 23 juli 2016

Solrosfrallor (LCHF)

Solrosfrallor

Äntligen har jag semester igen. De två jobbveckorna mellan min och sonens minisemester och hela familjens gemensamma semester kändes som en evighet men nu har jag äntligen ledigt. Först ska jag bara njuta av att vara ledig i några dagar sen får vi se vad vi ska hitta på. Helgen verkar bjuda på fint väder här i Linköping så det blir säkert lite läsning i skuggan på uteplatsen.

Ikväll ska vi grilla baconlindad kyckling och äta den tillsammans med ugnsrostade grönsaker och basilikamajonnäs. Jag tror att det är den kombinationen vi oftast äter när det är dags för grillning eftersom hela familjen tycker att det är så otroligt gott. Imorgon plockas muurikkan fram och det ska lagas wok utomhus, det ser jag fram emot.

För några dagar sedan bakade jag dessa solrosfrallor. Jag tycker frallor passar perfekt att ha i picknickväskan så jag tyckte att det var dags att fylla på med lite frallor i frysen inför sommarens utflykter. Frallorna både innehåller och är toppade med solrosfrön.




SOLROSFRALLOR (LCHF)
12 st

100 g mixade eller malda valnötter (kan bytas ut mot mandelmjöl)
100 g mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkrydda
100 g solrosfrön
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg

Topping:
Solrosfrön

Gör så här:
Vispa ihop ägg och kesella. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda allt och låt smeten svälla i 5-10 minuter. Forma smeten till tolv runda frallor med lätt fuktade händer (Här kan du se hur jag hanterar kladdiga degar). Lägg frallorna på en bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till dem något. Toppa med solrosfrön. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader tills frallorna fått fin färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

torsdag 14 juli 2016

Tryffelkaka på mandelbotten (LCHF)

Tryffelkaka på mandelbotten serverad med grädde

Choklad kan man ju aldrig få för mycket av och om det är lite sämre väder någon sommardag kan det vara trevligt att baka en kaka att bjuda på. Den här tryffelkakan på mandelbotten bjöd min mamma på en gång när vi var och hälsade på och jag tiggde till mig receptet.

Kakan består av en mandelbotten som gräddas och som sedan toppas med en tryffelsmet som får stelna. Det blir en väldigt mäktig kaka men otroligt god. Servera gärna med en klick vispad grädde.



TRYFFELKAKA PÅ MANDELBOTTEN

Botten:
200 g mandelmjöl
3 msk vispgrädde
2 ägg
1,5 msk kakao

Tryffel:
200 g mörk choklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Botten: Vispa äggen tillsammans med grädden. Blanda mandelmjöl med kakao och vispa ner i äggsmeten. Häll i en smörad springform, diameter 22 cm. Grädda 18-20 minuter i 175 grader i nedersta delen av ugnen. Låt svalna.

Tryffel: Grovhacka chokladen och smält över vattenbad. Låt chokladen svalna lite och rör sedan ner äggulorna, ett i taget. Tillsätt sedan 0,5 dl av grädden och rör till en smidig smet. Låt smeten svalna, men inte stelna. Vispa resterande grädde och rör ner i chokladsmeten. Fördela tryffeln över mandelbotten (låt formens kanter sitta kvar). Täck med folie och ställ i kylskåp i minst 3-4 timmar eller över natten.

Ät gärna med en klick vispad grädde.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

onsdag 6 juli 2016

Mandel- och pofiberlimpa (LCHF)

Mandel- och pofiberlimpa

I helgen bakade jag den här mandel- och pofiberlimpan. Jag utgick från mitt recept på formbröd men istället för bakprotein och kokosnötsmjöl ökade jag mängden pofiber istället, dessutom tog jag ingen brödkrydda i smeten. Det blev ett gott, ljust bröd som fungerar utmärkt att rosta.




MANDEL- OCH POFIBERLIMPA (LCHF)

150 g (3 dl) mandelmjöl
34 g (2 dl) pofiber
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
250 g kesella 10%, turkisk yoghurt eller creme fraiche
6 ägg

Toppa eventuellt med:
Valfria frön (jag använde vallmofrön)

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen. Vispa ihop allt häll upp i en smord 1,5-liters form (har du en form där brödet ofta fastnar? Ta ett bakplåtspapper, knögla ihop och tryck ut i formen. Smörj med smör). Toppa eventuellt med frön. Låt svälla i ca 10 minuter. Grädda 70 minuter i 175 grader, lägg över aluminiumfolie om brödet börjar få för mycket färg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.