lördag 30 januari 2016

Semelwraps (LCHF)

Semelwraps

Vad skönt det är med helg! Även om tvättmaskinen går i ett och det är en hel del fix och plock så är det ändå väldigt skönt att bara vara hemma utan större planer. Igår firade vi in helgen med bubbel iklädda mysbyxor... slappt och skönt. :)

Vi börjar närma oss fettisdagen, i år är den på tisdagen den 9 februari. Tidigare år har jag gjort mer klassiska semlor men idag blev jag sugen på att testa semelwraps som jag hört så många prata om. Självklart blev det en LCHF-variant.

Jag gjorde pannkakor i ugnen som jag använde som wraps. När de svalnat fyllde jag dem med en härligt god mandelröra och vispad grädde. De blev jättegoda tyckte jag och övriga familjen. Jag valde att inte söta själva pannkakorna men vill du ha en sötare variant går det att tillsätta valfri sötning i smeten.

Fylld med härlig mandelröra och vispad grädde

Kaffe


SEMELWRAPS (LCHF)
4 st

Pannkakswraps:
25 g (0,5 dl) mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk äkta vaniljpulver
Knappt 1 krm salt
4 ägg
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl vatten

Mandelfyllning:
75 g (ca 1,5 dl) sötmandel
Ca 0,75 dl vispgrädde
2 krm äkta vaniljpulver
Sötning efter eget tycke (jag använde honung)

1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Pannkakswraps: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner äggen och vispa sedan ner grädden och vattnet. Låt svälla i ca 10 minuter. Klicka ut smeten i fyra högar på två plåtar och platta ut till runda pannkakor. Grädda i 5-10 minuter i 200 grader (varmluftsugn) tills pannkakorna fått fin färg, håll koll så att de inte bränns. Låt svalna.

Fyllning: Finhacka mandeln (vill du inte ha bitar i fyllningen kan du mala mandeln istället eller ta mandelmjöl). Blanda med vaniljpulver och tillsätt grädde till konsistensen blir lös men inte rinnig. Söta efter eget tycke.

Semelwraps: Dela upp mandelfyllningen på pannkakorna. Bred ut mandelfyllningen så att det blir som en bred sträng tväst över pannkakan. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den över mandelfyllningen. Vik upp kanterna på pannkakan, om de inte fäster av sig självt kan man ta lite grädde att trycka fast kanterna med.


Tillägg 2016-01-31: Jag glömde ju att ha i kardemumma i pannkakssmeten, vilket jag hade tänkt att ha. Nu blev semeswrapsen väldigt goda ändå men nästa gång ska jag tillsätta kardemumma i smeten, gör gärna det ni också.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

torsdag 28 januari 2016

Omelett, oxfond och veckomatlista

Omelettlunch

Arbetsveckan börjar närma sig sitt slut och på torsdagar arbetar jag bara till lunch, vilket är väldigt lyxigt. Efter jobbet var jag och veckohandlade och när jag kom hem åt jag en god omelett fylld med skinka, spenat och ost. Till omeletten hade jag en avokado och lite sallad. Mycket, mycket gott!

Förra veckan bjöd jag på min veckomatsedel här på bloggen och jag tänkte att jag kunde göra det även idag. Dagens middag (laxen) blir inte alls som jag planerade eftersom ingredienserna jag hade tänkt köpa inte fanns i affären, men men... det blir nog bra ändå. Lördagens middag blir (förhoppningsvis) en revansch för förra helgens stek som var seg och tråkig.

Så här ser veckans middagar ut:
Torsdag: Lax med varma grönsaker och räksallad
Fredag: Räkmacka på kesoplättar
Lördag: Rostbiff med rödvinssås och sallad
Söndag: Fetaostbiffar med ratatouille och en klick rysk yoghurt
Måndag: Snittade kryddiga korvar med varm krämig squash
Tisdag: Köttbullar, ugnsrostad vitkål och en klick creme fraiche
Onsdag: Omelettpizza (ungefär som detta recept)

När jag handlade fick en burk ekologisk och kravmärkt oxfond följa med hem. Jag brukar ofta tänka att jag borde koka egen buljong men det blir sällan av så nu testar jag den här istället, blir säkert god i rödvinssåsen. Fonden kommer från Scandinavian Organics och innehöll bara bra ingredienser och inga konstiga tillsatser. Tummen upp för det!

Omelett fylld med skinka, spenat och ost

Avokado

Sallad

Ekologisk och kravmärkt oxfond


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

torsdag 21 januari 2016

Omelettrulle med tacoköttfärs

Tacorulle med sallad

Vi börjar närma oss fredagen och arbetsveckans slut. Många av er kanske tycker om att äta tacos på fredagar och här kommer ett tips på maträtt att variera den vanliga tacomiddagen med. Det är en omelettrulle fylld med tacoköttfärs, god att äta med en blandad sallad.

Jag har fått en del mail med frågor hur min matsedel för en vecka ser ut, så jag bjuder på veckans kommande middagar här:
Torsdag: Fläskpannkaka med lingon, keso och riven squash
Fredag: Hamburgare med sallad och chilibearnaisesås
Lördag: Stek med rödvinssås och sallad
Söndag: Rödbetsgratäng
Måndag: Torsk, broccoli och kall äggsås
Tisdag: Korvwok
Onsdag: Julköttbullar, varma ugnstomater och rödlök med en klick creme fraiche

Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram (@erika_bjorklund), där delar jag med mig av maten jag äter samt foton från både vardag och fest. :)


Omelettrulle med tacoköttfärs


OMELETTRULLE MED TACOKÖTTFÄRS
4 pers

Omelett:
5 ägg
5 msk creme fraiche
5 tsk fiberhusk
Salt och svartpeppar

Tacoköttfärs:
500 g köttfärs
Tacokrydda (mängd efter tycke och smak)
0,5 dl osötad tacosås

100 g riven ost

Gör så här:
Omelett: Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten svälla i ca 5 minuter. Häll ut på ett bakplåtspapper och födela smeten så jämt som möjligt. Tillaga i ca 10-15 minuter i 200 grader tills omeletten tjocknat. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Tacoköttfärs:
Stek köttfärsen och tillsätt tacokrydda och tacosås. Låt puttra någon minut.

Rulle:
Fördela tacoköttfärsen på omeletten och strö riven ost över. Rulla försiktigt ihop rullen och toppa med lite riven ost. Gratinera i 15-20 minuter i 200 grader tills osten fått fin färg.


Receptet på omeletten är hämtat från @majaslchf


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

måndag 18 januari 2016

Kyckling i gräddig sås med calvados och dragon

Kyckling i gräddig sås, squashspagetti och babyspenat

Jag hoppas att ni har haft en bra start på den här veckan. Själv började jag måndagen med att för första gången på väldigt länge åka och träna. Det blev inget långt pass men jag kände mig rätt skakig i benen efteråt och jag misstänker att jag kommer att få en del träningsvärk. Idag handlade det bara att jag skulle ta mig till träningslokalen och det spelar ingen roll att jag inte tränade så länge. Jag känner mig mycket nöjd och hoppas att det blir fler gånger.

Nu har jag ätit LCHF-kost i en vecka sedan min nystart. Det är väldigt vanligt att man kan känna av omställningen i kroppen när man börjar med LCHF-kost och i torsdags och fredags under förra veckan kände jag mig både yr och matt. Jag hade precis samma symptom när jag började med LCHF för några år sedan men det gick snabbt över då och jag har inte känt av det alls under helgen så förhoppningsvis slipper jag mer besvär.

Idag tänkte jag bjuda er på ett recept på kyckling som serveras i en gräddig sås med calvados och dragon. Calvados passar utmärkt till kyckling tycker jag och det blev fantastiskt gott tillsammans med dragonsmaken. Jag serverade kycklingen med squashspagetti och babyspenat.




KYCKLING I GRÄDDIG SÅS MED CALVADOS OCH DRAGON
5 pers

1 kg kycklingfiléer
1 gul lök
4 cl calvados
4 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk dragon, torkad
Salt och svartpeppar

Serveringsförslag:
Squashspagetti och babyspenat

Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i 4-5 bitar. Salta och peppra kycklingen. Stek hastigt i smör i en het panna (kycklingen ska inte bli färdigstekt utan enbart få stekyta). Ta ur kycklingen ur pannan.

Hacka löken och fräs i smör. Häll över calvados och låt puttra in i löken. Häll i grädde, tomatpuré, dijonsenap, kycklingfond, dragon, salt och peppar. Låt koka upp och lägg i kycklingfiléerna. Låt puttra ca 10 minuter tills kycklingen är klar (kolla med en termometer att kycklingen uppnått 70 grader eller skär ett snitt i kycklingen och se att vätskan är klar). Om såsen inte täcker kycklingen, vänd kycklingbitarna efter halva tiden. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

torsdag 14 januari 2016

Varma ugnstomater, champinjoner och rödlök

Varma grönsaker - ett gott tillbehör

Första arbetsveckan efter en lång julledighet börjar närma sig sitt slut. Det brukar ta lite tid att komma tillbaka in i vardagen men jag tycker att det har gått ganska bra både att gå upp tidigt på morgnarna och att börja äta LCHF igen. Magen börjar kännas mindre uppblåst men sötsugen kommer gärna smygande när tröttheten gör sig påmind. Det är bara att kämpa vidare!

I tisdags skulle vi äta kryddiga korvar. Planen var egentligen att äta krämig squashröra till korvarna men så hittade jag några gamla tomater, hoptorkade champinjoner och en rödlök i kylskåpet och tänkte att det var lika bra att använda dessa innan de blev för gamla. Jag skar upp grönsakerna och värmde dem i ugnen.

Tomaterna blev fantastiskt goda. Tänk att tråkiga vintertomater kan få så mycket mer smak bara av att kryddas och värmas. Den tillagade rödlöken är också en favorit, den blir nästan söt när den mjuknar. Mums!

Det behöver inte vara svårt att laga god mat!



VARMA UGNSTOMATER, CHAMPINJONER OCH RÖDLÖK
(jag har inga exakta mått)

Små tomater (typ cocktailtomater)
Champinjoner
Rödlök
Olivolja
Salt och svartpeppar
Ev. någon mer krydda (jag använde torkad timjan)

Gör så här:
Dela tomaterna på mitten, dela champinjonerna i mindre delar och skär löken i halvmånar. Lägg i en ugnsform och ringla olivolja över. Salta och peppra. Ha eventuellt på någon krydda. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter i 225 grader.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

söndag 10 januari 2016

Nystart!


Under jul- och nyårshelgen, eller egentligen hela december, har jag frångått LCHF-kosten och frossat i diverse godsaker. Ett så här långt uppehåll från LCHF har jag aldrig haft.

Magen är uppsvälld och gör ont. Jag känner så väl igen känslan, för det var precis så här det alltid kändes förr innan jag la om min kost till LCHF. Jag vill ha tillbaka min lugna mage!

Jag känner mig konstant sötsugen och har frossat i allt från kakor, godis, bröd och läsk. Jag har inte vägt mig men är ganska säker på att jag lagt på mig några kilo.


Jag behöver en nystart!
Jag behöver börja om och nu kommer det inte att bli fler undantag från mitt kostval på ett bra tag. Jag vet att det säkerligen kommer att bli jättejobbigt att ställa om kroppen men jag vet samtidigt att jag kommer att må så mycket bättre när jag väl kommit in i det.

Mina mål med denna nystart:
  • Bli av med mitt sötsug.
  • Bli av med min uppsvällda och ömmande mage.
  • Komma i ett par byxor som blivit för trånga (till våren/sommaren).

Det här ska jag fixa!



Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.