fredag 29 maj 2015

Chokladmoussefyllda pannkakor med jordgubbskräm och vispad grädde (LCHF)

Chokladmoussefyllda pannkakor med
jordgubbskräm och vispad grädde

För ett tag sedan åt vi pannkakor till frukost och det blev några pannkakor över som jag passade på att piffa upp till en god dessert. Jag fyllde pannkakorna med en chokladmousse, kokade en jordgubbskräm som jag serverade till och spritsade vispade grädde ovanpå. Det blev jättegott!

Vi åt detta till eftermiddagskaffet istället för lunch och det var riktigt mättande. Vill man göra dessa pannkakor som efterrätt räcker det att servera en halv pannkaka per person.

Moussen blev lite hård när jag rörde ihop den så nästa gång ska jag testa att värma grädde (inte koka) och sedan smälta chokladen i den varma grädden, vänta tills smeten svalnat och sedan bre ut chokladkrämen på pannkakorna.

Kanske ett tips till Mors dag nu på söndag.

Läcker efterrätt

Chokladmousse i pannkakorna

Jordgubbskräm

Spritsad grädde


CHOKLADMOUSSEFYLLDA PANNKAKOR MED JORDGUBBSKRÄM OCH VISPAD GRÄDDE (LCHF)
3-6 st (som efterrätt räcker det till 6 pers)

3 kalla pannkakor

Chokladmousse:
50 g mörk choklad (jag använde 86%)
1 dl vispgrädde

Jordgubbskräm:
200 g jordgubbar
1 krm äkta vaniljpulver

Dekoration:
10 g mörk choklad
Vispad grädde

Gör så här:
Chokladmousse: Smält chokladen och rör ner grädden (min mousse blev lite hård så nästa gång ska jag testa att värma grädde, inte koka, och smälta chokladen i grädden, sedan svalna). Bred ut chokladmoussen på pannkakorna och rulla ihop. Dela pannkaksrullarna på mitten.

Jordgubbskräm: Mixa jordgubbarna. Koka jordgubbarna och vaniljpulvret tills mycket av vätskan kokat bort. Ta av från värmen och låt svalna.

Lägg pannkaksrullarna på serveringstallrikar. Smält chokladen och ringla över rullarna. Dekorera med jordgubbskrämen. Servera med vispad grädde, gärna spritsad på.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

onsdag 27 maj 2015

Lax med topping av kräftstjärtar och svamp

Lax med topping, broccoli, sparris och citronsås

Jag antar att det är fler än vi som har fullt upp så här års. Visst är det konstigt att ALLT ska hända i maj-juni, både privat och på jobbet... resor, fester, avslutningar med mera med mera. Vi är ju trots allt bara tre i familjen men ändå har det krockat både en och två gånger i våra aktiviteter.

Det är egentligen jättekul att prova att laga nya maträtter men när det är fullt upp finns ibland inte tiden eller orken att ställa sig vid spisen. Det blir många gamla favoriter på veckomatsedlarna just nu. I söndags däremot testade jag ett nytt, spännande recept med lax som blev riktigt gott.

Laxen är toppad med en röra av svamp, paprika, kräftstjärtar, dill och ost. Nästa gång ska jag ha i lite purjolök i toppingen, det tror jag piffar till det lite extra. Till laxen gjorde jag en snabblagad citronsås, perfekt till fisk. Vi åt broccoli och kokt sparris till. Riktigt gott och väldigt mättande.

Topping med kräftstjärtar, svamp och paprika

Lax med topping

Broccoli och sparris


LAX MED TOPPING AV KRÄFTSTJÄRTAR OCH SVAMP
4 pers

4 laxfiléer
Salt och vitpeppar

Topping:
300 g champinjoner, gärna små
170 g kräftstjärtar
1 röd paprika
2 msk hackad dill
2 dl riven ost
Salt och vitpeppar

Citronsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljongtärning
1 msk pressad citron
Salt och vitpeppar

Gör så här:
Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra.

Topping: Dela svampen i kvartar och skär paprikan i små bitar. Grovhacka kräftstjärtarna. Stek svampen tills den fått färg och tillsätt sedan paprikan och låt fräsa med en stund. Salta och peppra. Ta av från värmen och rör ner kräftstjärtarna, dillen och osten. Fördela röran ovanpå laxfiléerna. Tillaga i 15-20 minuter i 200 grader.

Citronsås: Rör ihop creme fraiche, grädde och fiskbuljongtärningen i en kastrull. Låt koka upp och puttra någon minut. Smaka av med citron, salt och peppar.


Jag har utgått från ett recept från Matplatsen

Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

söndag 24 maj 2015

Kokoschips med havssalt

Kokoschips med havssalt

Tittade ni på Eurovision Song Contest igår? Vi satt bänkade framför TV:n hela familjen och hejade på Måns. Det blev riktigt spännande där under omröstningen och vi jublade högt när Sverige vann. Måns framträdande var fantastiskt bra tycker jag.

Jag tänkte tipsa om något gott att knapra på i TV-soffan. När jag var och handlade nyligen så hittade jag dessa kokoschips med havssalt i affären. Jag blev nyfiken och köpte hem en påse och de var jättegoda. Jag tror att det fanns även osaltade. Andra kokoschips jag ätit har varit ganska tunna medan dessa är tjockare och passar perfekt som tilltugg istället för exempelvis chips.

Perfekt snacks till TV-soffan


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

söndag 17 maj 2015

Äppelpaj i portionsformar (osötad)

Äppelpaj

I fredags åt vi äppelpaj till eftermiddagskaffet... lyxigt och gott! Jag gjorde pajen i portionsformar, perfekta att ställa fram och alla får varsin. Äppelpajen går att äta både varm och kall, jag lät formarna svalna så att de gick att ställa fram på köksbordet så innehållet var någon ljummet vilket var väldigt gott. Jag serverade en klick vispad grädde till.

Äpplen är ju väldigt söta i sig själva så jag tycker inte att det behövs sötas något mer i pajen. Jag äter sällan frukt som den är men tycker att det är kul att baka med olika typer av frukter eftersom det ger en naturlig sötma.





ÄPPELPAJ I PORTIONSFORMAR (OSÖTAD)
3 pers

1 stort äpple
Kanel

Smuldeg:
1 dl sötmandel
0,5 dl kokosflingor
2 krm mald kardemumma
2 krm mald kanel
1 krm äkta vaniljpulver
50 g smör, rumstempererat

Gör så här:
Smörj tre små pajformar, diameter 9-10 cm, med smör. Skala och tärna äpplet. Fördela äppelbitarna i pajformarna och strö kanel över. Värm i ugnen i 10 minuter i 200 grader.

Rör ihop alla ingredienser till smuldegen och klicka ut över de varma äpplena. Tillaga i ytterligare 10-15 minuter. Låt svalna något eller helt. Servera med vispad grädde.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

fredag 15 maj 2015

Kyckling- och halloumisallad

Kyckling- och halloumisallad

Har ni också långhelg eller jobbar ni idag? På mitt jobb behöver inte alla jobba idag så jag är ledig och njuter av att vara ledig fyra dagar i rad. Det är inte mycket som står på agendan men lite god mat ska vi väl lyckas få till.

Igår åt vi den här kyckling- och halloumisalladen med en currydressing till middag. Fräscht och gott! Jag gillar halloumi, den har en väldigt speciell konsistens och smak. Till salladen drack vi rosévin, årets första... det passade perfekt.




Årets första glas med rosévin


KYCKLING- OCH HALLOUMISALLAD
3 pers

Kyckling:
3 kycklingfiléer
0,5 dl olivolja
0,5 msk kycklingfond
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk curry

Currydressing:
1,5 dl majonnäs
1,5 dl creme fraiche
Curry
Salt och svartpeppar

1 romansallad
2 stora tomater
3 koka ägg
1 förpackning halloumi

Gör så här:
Kyckling: Putsa kycklingfiléerna. Blanda övriga ingredienser till en marinad och marinera kycklingen med den. Jag brukar marinera kycklingen genom att lägga kyckling och marinad i en tätslutande plastpåse och massera in marinaden på kycklingen (detta kan göras redan kvällen innan så kan kycklingen ligga och dra åt sig marinaden i påsen i kylskåpet). Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i 125-150 grader (ju högre temperatur desto fortare går tillagningen) tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Låt kycklingen svalna och skär den sedan i skivor.

Currydessing: Blanda majonnäs och creme fraiche. Smaka av med curry, salt och peppar.

Skär salladen i mindre bitar. Ta bort fruktköttet från tomaterna och skär tomaterna i små bitar. Skär äggen i klyftor. Skär halloumin i stavar och stek tills de får fin färg.

Sallad: Blanda sallad och tomater på en tallrik och toppa med currydressing. Lägg på kyckling, halloumi och ägg.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

söndag 10 maj 2015

Snickersrutor / Snickerskaka (LCHF)

Mumsiga snickersrutor

Igår bakade jag dessa snickersrutor. Botten är en chokladkaka som toppas med grovhackade jordnötter och chokladfudge. Jag skar dem i små bitar, perfekta som kaka till kaffet eller som efterrätt efter maten. De blev riktigt goda tycker jag.

Snickersrutorna förvaras i kylskåpet men är godast om de tas fram en stund innan servering så att fudgen hinner mjunka.

Chokladkaka...

... toppad med jordnötter...

... och chokladfudge


SNICKERSRUTOR / SNICKERSKAKA (LCHF)
16-20 st

Chokladkaka:
20 g osaltat smör
2 tsk kakao
1 tsk kaffe (går att utesluta)
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
10 g mandelmjöl (knappt 0,25 dl)
10 g kokosnötsmjöl (knappt 0,25 dl)
2 tsk pofiber
2 krm fiberhusk
2 krm bakpulver
1 krm vaniljpulver

1 dl jordnötter

Chokladfudge:
50 g osaltat smör
2 dl vispgrädde
1 krm äkta vaniljpulver
10 g (0,5 msk) honung eller annan valfri sötning
40 g mörk choklad (jag använde 86%)

Gör så här:
Chokladkaka: Smält smöret och blanda ner kakao, kaffe och vispgrädde. Rör ner ägget. Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ihop med smörblandningen. Smörj en microform, ca 12x15 cm, med smör eller rapsolja och häll i smeten. Kör i micron på högsta effekt i 1,5-2 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Jordnötterna: När kakan svalnat, lägg tillbaka den i formen. Jag la i smörpapper i formen, då var den enklare att få upp hela kakan ur formen när allt stelnat. Grovhacka jordnötterna och lägg ovanpå kakan (se alternativ hantering nederst i inlägget).

Chockladfudge: Lägg smöret, grädden, vaniljpulvret och honungen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka tills smeten tjocknar (tog ca 15 minuter för mig). Ta av från plattan och lägg ner 40 g choklad och låt det smälta. Rör om ordentligt. Häll upp fudgen över kakan och jordnötterna. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna.

Ta fram och skär i bitar. Förvara i kylskåp men ta fram en bra stund innan servering för att fudgen ska mjukna.


Bra att veta: Om fudgen skär sig när den kokar eller när du rört ner chokladen kan du hälla 1-2 msk kall vispgrädde i en kall kastrull. Häll långsamt den skurna fudgen, lite i taget, ner i grädden under kraftig omrörning.

Alternativ: Nästa gång tror jag att jag ska blanda ner jordnötterna i hälften av fudgen för att smeten ska hålla ihop bättre (jordnötterna lossnade från kakdelen), sedan hälls resterande del av fudgen på. Eller så lägger man ett litet lager fudge direkt på kakan, på med jordnötterna och sedan hälls resterande del av fudgen på.


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

lördag 9 maj 2015

Bakning och god frukost/lunch

Avokado, keso och kaffe

Sist jag handlade köpte jag med mig avokado hem. Jag tycker avokado är svårt att köpa eftersom det är ett lotteri om den är bra eller inte, men den här gången hade jag riktigt tur och alla som jag köpte hem har varit perfekta. Till frukost/lunch idag blev det därför avokado och keso, gott och enkelt... och en kaffe till förstås.

Jag har jag bakat en del idag. Först blev det två av mina frölimpor (utan valnötter och bara med mandel). Det är lite roligt att titta på de färdiga limporna för trots exakt samma smet är den ena mörk och den andra ljus. Formarna jag använder är väldigt olika, den ena smörjer jag bara med smör och inget fastnar någonsin (där blir brödet mörkt) och den andra formen täcker jag med bakplåtspapper (det brödet blir ljust).

Jag blev sugen på att baka en kaka också. Det blev ett experiment till en snickerskaka. Kakan är inte riktigt klar ännu, så vi får se om den blir god... jag hoppas det.

Perfekt avokado

Kaffe

Två frölimpor med samma smet men de är
olika mörka eftersom formarna är olika

Jag håller på att göra en snickerskaka


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

onsdag 6 maj 2015

Kryddig korv och squashraita

Korv och squashraita

Igår blev det minimal arbetsinsats i köket, vilket är riktigt skönt ibland de dagar när det händer mycket annat. Vi åt kryddiga korvar och squashraita, en enkel men god vardagsfavorit. Raitan hade jag gjort redan dagen innan och korven snittade jag bara upp och värmde i ugnen, ca 20 minuter i 225 grader.

Apropå squash så är årets squashplantor på gång och står i små burkar inne och växer i väntan på att planteras ut i komposten. Trots att vi ätit squash tills vi såg i kors tidigare år så längtar jag efter årets skörd, det finns mycket gott att göra av squash.



Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

måndag 4 maj 2015

Trevlig besök i helgen och god mat

Bilder från helgen

Då var det måndag och full fart igen. Vi har haft besök i helgen och njutit av trevligt sällskap och god mat, den kombinationen är ju aldrig fel.

Vi började fredagskvällen med bubbel och snittar (jag använde mitt rostade formbröd) och senare på kvällen lagade Magnus torskrygg med sparris och syrade tomater... så gott!

I lördags planerade vi att grilla och det var väldigt osäkert på hur vädret skulle bli men det blev uppehåll och på gillen la vi baconlindade kycklingfiléer. Till kycklingen serverades basilikamajonnäs och ugnsrostade grönsaker med fetaost och de sista fem minuterna i ugnen la vi på några egenodlade sparrisar i bitar.

Till lunch igår innan gästerna åkte hem gjorde jag en tomat- och fetaostpaj utan pajskal som vi åt med en sallad till.

En god helg helt enkelt!

Tillägg: Glömde ju avslutningen på kvällen, äppelpaj i portionsformar som vi åt med vispad grädde (hittade ett äpple i skafferiet och blev så sugen på äppelpaj så det blev söndagens efterrätt).

Tomat- och fetaostpaj (utan pajskal)


Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.