måndag 16 juli 2012

Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng

Vitkål är ju så gott som tillbehör till maten och kan varieras på så många sätt. Riven vitkål i sallad, cole slaw, ratatouille, stekt vitkål, kokt vitkål, gräddstuvad vitkål, vitkålsmos... och varför inte en vitkålsgratäng. För ett tag sedan såg jag Maria göra en vitkålsgratäng som jag blev inspirerad av men jag valde en lite annan smaksättning. Den blev väldigt god och hela familjen tyckte om den. Jag använde färsk vitkål den här gången och möjligtvis kan tillagningstiderna bli något längre om man inte hittar färsk vitkål.



VITKÅLSGRATÄNG
4-5 pers

600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 dl vispgrädde
0,5 msk sambal oelek
2 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka den gula löken. Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i mycket smör tills det mjukar något. Tillsätt grädden och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll vitkålsröran i en ugnsform och toppa med den rivna osten. Gratinera i ca 15 minuter i 200 225 grader tills vitkålen är mjuk.


Tillägg 2012-09-08: Jag har ändrat ugnstemperaturen i receptet eftersom jag tycker att det ger finare färg på gratängen.

Låna gärna mina recept till din blogg men tala gärna om att du hittat receptet här genom att länka tillbaka (har jag lånat receptet har jag länkat i inlägget). Mina bilder vill jag stannar här.

11 kommentarer:

  1. Bra idé med vitkålsgratäng som ombyte!

    SvaraRadera
  2. Vitkål är så gott! Mums, mums! :)
    ha en toppen kväll!
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Har precis tillagat gratängen och satan i gatan vad god den blev! Tack för en superbra blogg:)
    AnnHelene

    SvaraRadera
  4. Min nya favorit! Så gott.

    SvaraRadera
  5. Förvånansvärt gott! Bra också eftersom man ofta måste köpa så stora kålhuvuden.

    SvaraRadera
  6. Gjorde min gratäng i kväll, slängde på lite stekt bacon på toppen - smakade nästan som carbonara. Grymt gott. Jag som hade toklessnat på vitkål haha.
    // Lena C

    SvaraRadera
  7. Lena C: Låter jättegott med bacon på toppen. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  8. Undrar om någon har testat att frysa in?
    Funkar eller inte??

    SvaraRadera
  9. Lena: Jag har tyvärr inte testat (blir sällan över efter middagar och matlådor), så jag vet inte. Om du testar får du gärna skriva en ny kommentar med resultatet.

    SvaraRadera